Προνοιακά επιδόματα σε άτομα με αναπηρία

Τα Επιδόματα που προβλέπονται για άτομα με αναπηρία είναι τα εξής:

• Βαριάς Νοητικής Καθυστέρησης (ΒΝΚ): 332€ μηνιαίως
• Ελαφράς Νοητικής Καθυστέρησης (ΕΝΚ): 230€ μηνιαίως
• Aυτισμού (ΔΑΔ): 230€ μηνιαίως
• Εγκεφαλικής Παράλυσης: 440€ μηνιαίως
• Παραπληγίας – Τετραπληγίας: 528€ μηνιαίως
• Βαριάς Αναπηρίας: 220€ μηνιαίως
• Κωφαλαλίας: 244€ μηνιαίως
• Χανσενικών: 470€ μηνιαίως

πηγή: Δημοσιεύτηκε από agkou | Δευ, 28/05/2007 – 22:17  στο www.noesi.gr

κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών στις κατά τόπους Νομαρχίες (πρόνοια).

********************************************************************************************

Με τις υπ’ αριθμ. πρωτ. ΔΥ1δ/2792/6.3.2001, ΔΥ1δ/8063/9.5.2001 Υπουργικές Αποφάσεις ανασυγκροτήθηκε η Επιτροπή για την αξιολόγηση του υφιστάμενου συστήματος προνοιακών παροχών για τα άτομα με αναπηρία και τη διαμόρφωση προτάσεων που θα στοχεύουν στη δικαιότερη χορήγηση αυτών. Στην Επιτροπή συμμετείχε και η ΕΣΑμεΑ με τον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της.

Η Επιτροπή μετά από 10 συνεδριάσεις κατέθεσε τις προτάσεις της προς τα αρμόδια Υπουργεία.

Στο ΦΕΚ 134/29–1–04 ΤΕΥΧΟΣ Β έχουν δημοσιευθεί τα ποσά των Προνοιακών Επιδομάτων που καταβάλλονται στις διάφορες κατηγορίες Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) σύμφωνα με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για τα έτη 2004.2005.2006 και 2007. Σε αυτό το ΦΕΚ εμπεριέχονται και οι αυξήσεις των επιδομάτων για την τετραετία 2004–2007.


Οι κατηγορίες αναπηρίας που δικαιούνται προνοιακό επίδομα είναι οι ακόλουθες:

 1. ΤΥΦΛΟΙ
 2. ΚΩΦΟΙ
 3. ΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ – ΒΑΡΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ
 4. ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ
 5. ΑΙDS – ΑΙΜΟΡΡΟΦΙΛΙΑ
 6. ΒΑΡΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (Στην κατηγορία Βαριάς Αναπηρίας εντάσσονται διάφορες κατηγορίες αναπηρίας όπως Επιληψία, Σακχαρώδης Διαβήτης, Ερυθρωματώδης Λύκος κ.ά. και ισχύει για άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω)
 7. ΣΠΑΣΤΙΚΑ (Άτομα με εγκεφαλική παράλυση από 0–18 ετών)
 8. ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (Δικαιούνται τα άτομα που πάσχουν από κινητική αναπηρία κάτω άκρων σε ποσοστό αναπηρία 80% και άνω ή ακρωτηριασμό δύο ποδιών)
 9. ΧΑΝΣΕΝΙΚΟΙ

Η κατηγορία των νεφροπαθών υπό αιμοκάθαρση λαμβάνουν διατροφικό επίδομα ίσο με το ύψος του χαμηλότερου προνοιακού επιδόματος.


Το Προνοιακό Επίδομα δικαιούνται οι ανασφάλιστοι και έμμεσα ασφαλισμένοι. Σε περίπτωση που το άτομα με αναπηρία ενταχθεί στην αγορά εργασίας και ασφαλιστεί σε οργανισμό τότε το Προνοιακό Επίδομα διακόπτεται.


Η διακοπή του Προνοιακού Επιδόματος όταν ο δικαιούχος εργάζεται δεν ισχύει για τις ακόλουθες κατηγορίες:


 • ΤΥΦΛΟΙ: Όταν ο δικαιούχος εργαστεί λαμβάνει χαμηλότερο ποσό προνοιακού επιδόματος.
 • ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΟΙ – ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΚΟΙ: Σε αυτή την κατηγορία το εξωϊδρυματικό επίδομα παραπληγίας – τετραπληγίας παρέχεται και στους εργαζόμενους


Τα άτομα με παραπληγία – τετραπληγία που είναι ασφαλισμένοι του Δημοσίου ή είναι ανασφάλιστοι ή έμμεσα ασφαλισμένοι δικαιούνται το Επίδομα από την Νομαρχία (πρόνοια).


Πληροφορίες για την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών στις κατά τόπους Νομαρχίες (πρόνοια).

74 σκέψεις για “Προνοιακά επιδόματα σε άτομα με αναπηρία

 1. Γεια σας!Έκανα αίτηση τον Ιουνίο 2012 περάσαμε επιτροπή στο ΚΕΠΑ τον προηγούμενό μήνα. Tο παιδί έχει τετραπληγία και κοχλιακο εμφύτευμα δικαιούται δυο επιδόματα? Aπό που θα παίρνω το επίδομα? Δικαιούται αναδρομικά?

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  1. Δικαιούστε εξωιδρυματικό επίδομα από το ασφαλιστικό ταμείο για την τετραπληγία.
   Από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας (Πρόνοια) δικαιούστε στο επίδομα κίνησης και να ρωτήσετε αν δικαιούστε και το κωφαλαλίας.

 2. ΕΧΩ ΕΝΑ ΑΓΟΡΑΚΙ 4 1/2 ΧΡΟΝΩΝ ΜΕ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΔΙΑΧΥΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ. ΔΙΚΑΙΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;

  1. Δικαιούστε ένα επίποδα νοητικής υστέρησης. Απευθυνθείτε στην Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας (Πρόνοια) της περιοχής σας.

  1. Παρακαλώ απευθυνθείτε στη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας (Πρόνοια) της περιοχής σας.

 3. ΓΕΙΑ ΣΑΣ.Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΡΔΙΑΣ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ.ΕΙΝΑΙ 58 ΧΡΟΝΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΝΣΗΜΑ ΔΕΝ ΠΕΡΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΜΜΕΣΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΙΚΑ.ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΚΑΠΟΙ ΕΠΙΔΟΜΑ?

  1. Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε, απευθυνθείτε στον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο ανήκει ως έμμεσα ασφαλισμένη ή στη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας (Πρόνοια) της περιοχής σας

 4. Παρακαλώ, δικαιούται η μητέρα μου επίδομα βαριάς αναπηρίας; έχει ποσοστό αναπηρίας 95% επ’αόριστον από το ΚΕΠΑ. Παίρνει ήδη σύνταξη γήρατος και έπίδομα συνοδού προσώπου

  1. Παρακαλώ απευθυνθείτε στη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας (Πρόνοια) της περιοχής σας.

 5. Ο αδερφος μου ειναι 41 ετων και λαμβανει μηνιαια συνταξη λογω της αναπηριας του ανω του 67%.Ειναι παραπληγικος και θα ηθελα να μαθω αν,καθως μενει στο πατρικο μας υπο την προσοχη της μητερας μας αποκλειστικα,δικαιουται καποιο εξωιδρυματικο η αλλο επιδομα περαν της συνταξεως του.

  1. Ίσως δικαιούται το εξωιδρυματικό επίδομα λόγω της παραπληγίας του ή το επίδομα συμπαράστασης ετέρου προσώπου. Για καλύτερες πληροφορίες θα πρέπει να απευθυνθείτε στο Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών – ΠΑΣΠΑ τηλ. 2108327011 ή στην ιστοσελίδα http://www.paspa.gr/‎ και στο τμήμα παροχών του ασφαλιστικού σας ταμείου.

 6. παίρνω επίδομα για aids εχω ποσοστό απο κεπα 60% δικαιουμαι συνταξη απο ικα το 50% τις αναπηρικης περιπου 300ευρω .ομος το προνοιακο θα κοπεί?

  1. Για καλύτερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας (Πρόνοια) της περιοχής σας. Αν κόβεται το προνοιακό επίδομα δείτε ποιο σας συμφέρει να κρατήσετε από τα δύο.

 7. καλησπερα ο πατερας μου ειναι τετραπληγικος εχει απο το ικα 80% αναπηρια επ αοριστον περνει το εξωιδρυματικο επιδομα πανω στην αιτηση γραφει οτι χρηζει βοηθειας ετερου προσωπου θελω να κανω μια ερωτηση δικαιουτε επειδομα συνοδου πρωσοπου

  1. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχει το επίδομα συμπαράστασης ετέρου προσώπου το οποίο χορηγείται στους συνταξιούχους και προσαυξάνει τη σύνταξη κατά 50%. Όμως σε παρόμοια πείπτωση που ο δικαιούχος λάμβανε και το εξωιδρυματικό επίδομα η αίτησή του απορρίφτηκε από το ΙΚΑ. Εσείς όμως για πιο πλήρεις απαντήσεις θα πρέπει να απευθυνθείτε στο τμήμα συντάξεων και επιδομάτων του ασφαλιστικού ταμείου του πατέρα σας.

 8. geia sas diko moy atomo perase epitropi kepa kai peire pososto anapoirias 80% tetrapligia-parapligia sthn pronoia poy poigame gia to epidoma kinisis mas lene den to dikioymaste giati den grafei sta katw akra asxeta an o antrwpos mas den mporei na perpatisei, to dikaioyte na to parei? oi parapligia ayto den shmenei?eyxaristw

  1. Σε ποια πρόνοια και σε ποια πόλη; Στείλτε μας το τηλέφωνο της Πρόνοιας και με φαξ στο 2810824211 την απόφαση του ΚΕΠΑ.

 9. Παρακαλώ.
  Ο αδελφός μου ετών 57 πάσχει από Μυοτονική Δυστροφία (Νόμος Steinert) με ποσοστό αναπηρίας 85%.
  Παίρνει αναπηρική σύνταξη από ΟΓΑ 340 ευρώ, δικαιούται κάποιο επίδομα;

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

  1. Υπάρχει το εξωιδρυματικό επίδομα το οποίο παρέχεται και σε άτομα με μυασθένεια – μυοπάθεια με ποσοστό αναπηρίας 67% και πάνω. Εάν η πάθηση του αδερφού σας είναι μυασθένεια ή μυοπάθεια θα πρέπει να απευθυνθείτε στο ασφαλιστικό ταμείο του αδερφού σας και να κινήσετε τη σχετική διαδικασία, προφανώς μέσω ΚΕΠΑ.

 10. Καλησπέρα! Η αδερφή μου έχει βαριά νοητική στέρηση και λαμβάνει το αντίστοιχο επίδομα από την Πρόνοια. Μας είπαν από την πρόνοια ότι αφού η αδερφή μου λαμβάνει σύνταξη δημοσίου (€700 ως άγαμη θυγατέρα του θανόντος πατέρα μας) το προνοιακό επίδομα θα κοπεί. Ισχύει κάτι τέτοιο?

  1. Δυστυχώς δεν το γνωρίζουμε. Θα είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε ένα δικηγόρο και μάλιστα υπάρχουν δικηγόροι οι οποίοι ασχολούνται κατά κύριο λόγο με θέματα που έχουν να κάνουν με τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα προσπαθήσουμε να το ερευνήσουμε και εμείς.

 11. καλημερα σας,
  θα ηθελα να μάθω εάν δικαιουνται επιδόματος τα εξης άτομα
  1.συνταξιουχς ΙΚΑ που εχει υποβληθεί σε μαστεκτομη λόγω Ca
  2.συνταξιουχος ΙΚΑ που εχει υποβληθεί σε διπλή μαστεκτομή λόγω ca
  3.συνταξιούχος ΙΚΑ και διαβητικός που εχει εγχειριστεί από ca Μαστού
  4.ανεργος που εχει υποβληθεί σε νεφρεκτομή

  Ελπίζω σε απάντηση

  1. Απευθυνθείτε στη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας (Πρόνοια) της περιοχής σας ή στο ασφαλιστικό ταμείου του κάθε ατόμου.

 12. καλησπερα ο μπαμπας μου εχει κανει επεμβαση υδροκεφαλο και ειναι στο κρεβατι παιρνει συνταξη ογα δικαιουται καποιο αλλο επιδομα απο την προνοια η αναπηρια του ειναι πανω απο 67% .η μητερα μου που τον φροντιζει δικαιουται καποια συνταξη???.

  1. Να γίνει αίτηση από τον πατέρα (από όποιον τον εκπροσωπεί) για να λάβει από το ασφαλιστικό ταμείο το επίδομα συμπαράστασης ετέρου προσώπου. Επίσης απευθυνθείτε στην Πρόνοια αν η κατάσταση του πατέρα σας δικαιολογεί κάποιο επίδομα.

 13. giasas.mia erotisi.imun asfalizmenos mexri ton noembrio tou 2012 ston oaee,eho kani diakopi epangelmatos dioti eho anapiria apo 10/11/2011 eos 16/10 2013.eho paradosi ta hartiamou ola gia sintaxiodotisi ala mou estilan apantisi oti den mporo na sintaxiodotitho dioti eho ofiles 21230euro.stis 4/11/2013 xana perasa epitropi kepa ke me bgalane pali 2 hronia apo 04/11/2013 eos 04/11/2015.mipos gnorizete sas parakalo an dikeoume bibliario asthenias apo tin pronia i kapio epidoma.tragiki katastasi den mporo na paro farmaka.pasho apo diabiti insulino exartomenos exo tiflothi sto dexi ofthalmo 0%orasi ke 3,4% sto aristero mati diabitiki polinebropathia ke stefaniea noso me kardiaki anearkia k.ala.parakalo an mporite na me apantisete .ime se apognosi

  1. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχει το βιβλιάριο ασθενείας για ανασφάλιστα άτομα το οποίο δίδεται από το ΙΚΑ επίσης υπάρχει επίδομα τυφλότητας από την Πρόνοια. Απευθυνθείτε στην Πρόνοια της περιοχής σας για να σας επισκεφτεί κοινωνική λειτουργός να της εκθέσετε το θέμα και να φροντίσει για την επίλυση του προβλήματος.

 14. κατεθεσα τα χαρτια μου στις 2/8/2013 για το προνοιακο επιδομα,η αποφαση της επιτροπης βγηκε στις 9/12/2013,πειτε μου αν θα πληρωθω τους 5 μηνες που περιμενα να περασω επιτροπη?????ευχαριστω!

  1. Θα πρέπει να έχετε καταθέσει αποδεικτικό κατάθεσης (που πήρατε από το ΚΕΠΑ) στην Πρόνοια για να πληρωθείτε αυτούς τους 5 μήνες.

 15. Gia sas i adelfi mou exei sindromo DOWN anapiria apo KEPA 67% meta to thanato ton gonion mas pernei meros tis sintaxis tou patera mou.DIKEOUTE Proniako epidoma?
  euxaristo

  1. Παρακαλούμε απευθυνθείτε στην Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας (Πρόνοια) της περιοχής σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *