Κέντρο Φροντίδας Α.μεΑ. «Δικαίωμα στη Ζωή» Δήμου Μινώα Πεδιάδας, στο Θραψανό-Πρωινό τμήμα Ενηλίκων

Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία»Δικαίωμα στη Ζωή» Δήμου Μινώα Πεδιάδας, στο Θραψανό. Πρωινό τμήμα. 

Το Σωματείο μας, δημιούργησε τo Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρία «Δικαίωμα στη Ζωή» Δήμου Μινώα Πεδιάδας, στο Θραψανό, στο ισόγειο του δημοτικού καταστήματος, σε χώρο που παραχωρήθηκε προς χρήση από το Δήμο Μινώα Πεδιάδας, χρησιμοποιώντας  το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Leader και δαπανώντας επιπλέον το ποσό των 50.000,00 € από το ταμείο του Σωματείου.

Το Κέντρο είναι πλήρως εξοπλισμένο, έχει λάβει  άδεια λειτουργίας από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου/Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για την παροχή υπηρεσιών διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας για 50 άτομα με νοητική υστέρηση συνολικά, σε πρωινό και απογευματινό τμήμα.

Στο πρόγραμμα διημέρευσης του Κέντρου, στο πλαίσιο μιας ολιστικής παρέμβασης, παρέχεται ιατρική παρακολούθηση, ατομική φροντίδα, κοινωνικές υπηρεσίες, ατομικές και ομαδικές θεραπευτικές συνεδρίες (ψυχοθεραπεία, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, φυσικοθεραπεία), ειδική διαπαιδαγώγηση, ατομική και ομαδική άσκηση, δημιουργική απασχόληση, ψυχαγωγία, σίτιση και μεταφορά, ενώ λειτουργούν ομάδες χειροτεχνίας, ζωγραφικής, γυμναστικής, ζαχαροπλαστικής κ.ά., πραγματοποιούνται εκδρομές και επισκέψεις στην ευρύτερη περιοχή και συμμετοχές σε διάφορες εκδηλώσεις και γιορτές. Επίσης, παρέχεται ψυχολογική στήριξη και συμβουλευτικές υπηρεσίες στις οικογένειες των παιδιών και των ενηλίκων που εξυπηρετούνται στο Κέντρο.

Το Κέντρο διαθέτει διοικητικό διευθυντή, επιστημονικό υπεύθυνο – ψυχίατρο, κοινωνικό λειτουργό, εργοθεραπευτή/τρια,  φυσικοθεραπευτή/τρια, λογοθεραπευτή/τρια, ψυχολόγους,  βοηθητικό προσωπικό, εκπαιδευτικό προσωπικό, βοηθό νοσηλευτή, μεταφορέα ασθενών, γραμματειακή υποστήριξη, οδηγύς και συνοδηγούς.

Οι διημερεύοντες μεταφέρονται από και προς το Κέντρο με ένα ειδικά διαμορφωμένο λεωφορείο και για άτομα με κινητική αναπηρία καθήμενα επί αναπηρικού αμαξιδίου, ιδιοκτησίας του Σωματείου και ένα ακόμη μισθωμένο λεωφορείο, πάντα με οδηγούς και συνοδηγούς ειδικευμένους στην παροχή πρώτων βοηθειών.

Το Κέντρο στο Θραψανό του Δήμου Μινώα Πεδιάδας είναι η μοναδική δομή διημέρευσης και φροντίδας για Άτομα με Αναπηρία που κατοικούν αποκλειστικά στην ενδοχώρα της Κρήτης.

Οι εξυπηρετούμενοι και οι οικογένειες τους δεν επιβαρύνονται με οποιαδήποτε δαπάνη.

Το πρωινό τμήμα του Κέντρου λειτουργεί από τις 01 Φεβρουαρίου 2019.

 

 

                                                          

                                             

Δημιουργία ΚΔΗΦΑ.μεΑ. στο πλαίσιο της προσέγγισης Leader του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013