Εγκαινιάστηκε το ΚΔΗΦΑμεΑ «Δικαίωμα στη Ζωή» Δ. Μινώα Πεδιάδας στο Θραψανό

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία «Δικαίωμα στη Ζωή» Δήμου Μινώα Πεδιάδας, το Σάββατο 11 Μαρτίου 2017 στο Θραψανό.

Τα εγκαίνια τελέστηκαν με την παρουσία και συμμετοχή του Προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) κου Ιωάννη Βαρδακαστάνη και του Περιφερειάρχη Κρήτης κου Σταύρου Αρναουτάκη.  Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκαν επίσης ο κ. Γιάννης Λυμβαίος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ και ο γενικός γραμματέας της Ιωάννης Σπηλιόπουλος, οι Βουλευτές του Ν. Ηρακλείου κκ. Βαρδάκης Σωκράτης, Ηγουμενίδης Νικόλαος και Κεγκέρογλου Βασίλης, ενώ παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης κ. Γιώργος Πιτσούλης, ο Διοικητής της 133 Σ.Μ., Περιφερειακοί και Δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι οργανώσεων ΑμεΑ και των τεσσάρων νομών του νησιού, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι και μέλη των συμβουλίων τοπικών κοινοτήτων του Δήμου, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και σωματείων, μέλη, φίλοι και εθελοντές του Σωματείου «Σύλλογος Δικαίωμα στη Ζωή» και εκπρόσωποι της μητρόπολης Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου. Στους εκπροσώπους της εκκλησίας ήταν και ο πατήρ Μανόλης Κιοστεράκης ο οποίος συνέβαλε εξ αρχής στην δημιουργία του Κέντρου.  Συγκινητική ήταν η παρουσία των γονέων, των παιδιών αλλά και πλήθους κόσμου που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Στην τελετή εγκαινίων χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος  Μινώα Πεδιάδας κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης, ο οποίος καλωσορίζοντας  τους προσκεκλημένους αναφέρθηκε στη σημασία της δομής, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη που απευθύνεται σε Άτομα με Αναπηρία στην ενδοχώρα της Κρήτης. Ευχαρίστησε το Σωματείο «Σύλλογος Δικαίωμα στη Ζωή» για τη δημιουργία του Κέντρου, τις υπηρεσίες του Δήμου, και τους κατοίκους της περιοχής που καθημερινά όλο και περισσότερο αγκαλιάζουν αυτή την προσπάθεια.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στο Σωματείο και στον Δήμο και υποσχέθηκε ότι η Περιφέρεια Κρήτης θα βοηθήσει στην απόκτηση μεταφορικών μέσων για τη μεταφορά των παιδιών του Κέντρου, αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης αξιοποίησης, για ΑμεΑ, του κτιρίου που παραμένει αναξιοποίητο στον οικισμό Κελιά στο Δήμο Αρχανών Αστερουσίων, με βάση το παράδειγμα του ΚΔΗΦΑμεΑ «Δικαίωμα στη Ζωή» Δήμου Μινώα Πεδιάδας και στην ανάγκη ενεργοποίησης όλων των Δήμων της Κρήτης για τη δημιουργία παρόμοιων δομών. Τόνισε τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του Κέντρου από το Ε.Π. Περιφέρειας Κρήτης 2014-2020.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. κος Ιωάννης Βαρδακαστάνης αφού τόνισε τη σπουδαιότητα της συνεργασίας που υπήρξε για τη δημιουργία του Κέντρου, αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα που έχουν και στο έργο που παράγουν οι φορείς του Αναπηρικού Κινήματος της χώρας, στην ανάγκη δημιουργίας και λειτουργίας δομών για παιδιά και ενήλικες με Αναπηρία σε κάθε Δήμο της χώρας με συνεργασία των Δήμων, των Περιφερειών και των Σωματείων Α.μεΑ. καθώς και στην αναγκαιότητα κατανόησης και στη χώρα μας της σπουδαιότητας που έχει και για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας η κοινωνική πολιτική και η δημιουργία δομών και υπηρεσιών για τα Άτομα με Αναπηρία.

Ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ. κος Ιωάννης Λυμβαίος αναφέρθηκε στη σημασία της λειτουργίας δομών από Γονεϊκούς Φορείς Α.μεΑ., στις υπηρεσίες που παρέχουν στα ίδια τα Άτομα με Αναπηρία και στις οικογένειες τους και στην ανάγκη στήριξης τους, προσθέτοντας χαρακτηριστικά μια μαντινάδα: «Δικαίωμα στη Ζωή έχει κάθε κοπέλι, τούτη η δομή στο Θραψανό, στήριξη απ’ όλους θέλει».

Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και Δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων κ. Κοκοσάλης Μανόλης, αναφέρθηκε κι αυτός στο αποτέλεσμα της συνεργασίας του Σωματείου με τον Δήμο και την Περιφέρεια καθώς και στην σημαντική συμβολή της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και του πρόγραμματος Leader.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Σωματείου κ. Σημαντηράκης Παύλος, ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν και συνέβαλαν στην δημιουργία του Κέντρου, την Αναπτυξιακή Ηρακλείου και το πρόγραμμα Leader που υλοποίησε για την κατασκευή του Κέντρου, τους βουλευτές που ήταν παρόντες, τον κο Κεγκέρογλου ο οποίος και ως υφυπουργός και ως βουλευτής έχει στηρίξει τις δράσεις του Σωματείου,  τους κ.κ. Βαρδάκη και Ηγουμενίδη οι οποίοι έχουν βοηθήσει στην  επίλυση προβλημάτων, τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη για την διαχρονική προσφορά του και τους βουλευτές κ.κ. Αυγενάκη και Δανέλη που δεν μπόρεσαν να είναι παρόντες λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Συγχαρητήρια μηνύματα απέστειλαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κος Παύλος Πολάκης, ο Υφυπουργός Εργασίας κος Αναστάσιος Πετρόπουλος και ο βουλευτής Ηρακλείου κος Σπύρος Δανέλης.

Το Σωματείο απένειμε τιμητικές πλακέτες στην Ε.Σ.Α.μεΑ., στην Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ. και στους Ιωάννη Βαρδακαστάνη, Ιωάννη Λυμβαίο, Ιωάννη Σπηλιόπουλο και στον Χρήστο Τζαμούση διευθυντή του Κέντρου Ειδικών Παιδιών «Ζωοδόχος Πηγή», για την προσφορά τους στα Άτομα με Αναπηρία και στις οικογένειές τους, στον Περιφερειάρχη Κρήτης κο Σταύρο Αρναουτάκη για την προσφορά του, στον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας για την συμβολή του στην δημιουργία του Κέντρου και στον όμιλο Ηράκλειο Rotary Candia για την στήριξή του.

Το Κέντρο λειτουργεί από το Σωματείο «Σύλλογος Δικαίωμα στη Ζωή» σε χώρο που παραχωρήθηκε δωρεάν προς χρήση στο Σωματείο από το Δήμο Μινώα Πεδιάδας, στο ισόγειο κτίριο του πρώην Δημαρχείου Θραψανού. Ο χώρος διαμορφώθηκε μέσω του προγράμματος Leader που υλοποιήθηκε από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου. Για την ολοκλήρωση του έργου δαπανήθηκαν επιπλέον 40.000 ευρώ από το ταμείο του Σωματείου «Σύλλογος Δικαίωμα στη Ζωή».  Από τις 20 Φεβρουαρίου 2017 λειτουργεί το απογευματινό του τμήμα προσφέροντας υπηρεσίες σε 25 Παιδιά με Αναπηρία και στις οικογένειες τους, από τους Δήμους Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων, με χρηματοδότηση από το Ε.Π. Περιφέρειας Κρήτης 2014-2020.

Πρόκειται για ένα χώρο πλήρως εξοπλισμένο για την παροχή υπηρεσιών διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας με δυνατότητα λειτουργίας 16 ώρες ημερησίως. Μέσα σε ένα περιβάλλον κατάλληλα διαμορφωμένο και άρτια εξοπλισμένο παρέχονται: ατομική φροντίδα και υγιεινή, σίτιση απογευματινού κολατσιού και ελαφριού γεύματος, ατομική και ομαδική άσκηση, δημιουργική απασχόληση, ψυχαγωγία, ψυχολογική στήριξη, ατομικές και ομαδικές συνεδρίες από θεραπευτές (ψυχοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, φυσιοθεραπεία), ειδική εκπαίδευση, συμβουλευτική γονέων, συμμετοχή σε διάφορες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές ομάδες, συμμετοχή σε εκδηλώσεις, εκδρομές, γιορτές κ.λ.π. Στόχος είναι και η λειτουργία του πρωινού τμήματος για ακόμα 25 Παιδιά με Αναπηρία.

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία  

Δημοσιεύματα εγκαινίων