Κέντρο Φροντίδας Α.μεΑ. «Δικαίωμα στη Ζωή» στα Άνω Καλέσσα

«Δικαίωμα στη Ζωή» Άνω Καλέσσα

Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία

Το 2008, με τη βοήθεια της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας, ξεκινήσαμε την προσπάθεια για τη δημιουργία του πρώτου μας Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρία στα Άνω Καλέσσα του Δήμου Μαλεβιζίου στο Νομό Ηρακλείου Κρήτης σε χώρο που μας παραχώρησε το Σωματείο γονέων και φίλων ΑμεΑ «Σωτήρας». Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011 ξεκίνησε πλήρως η λειτουργία του Κέντρου παρέχοντας διημέρευση, ατομική φροντίδα, ατομικές και ομαδικές θεραπείες, ατομική και ομαδική άσκηση, δημιουργική απασχόληση, ψυχαγωγία, ψυχολογική στήριξη, σίτιση και μεταφορά στα εξυπηρετούμενα Α.μεΑ.

Το Κέντρο σήμερα εξυπηρετεί καθημερινά:

α) σε διημέρευση 20 παιδιά με νοητική υστέρηση, με ωράριο διημέρευσης από τις 8:00 π.μ. μέχρι τις 4:00 μ.μ.

β) από τις 4:00 μ.μ. μέχρι τις 9:00 μ.μ. 18 παιδιά με παροχή θεραπειών (φυσιοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, ψυχοθεραπεία, ειδική διαπαιδαγώγηση, θεραπεία συμπεριφοράς, συμβουλευτική γονέων) ενώ σύντομα θα εξυπηρετεί ακόμη 2 παιδιά κατά τις ίδιες ώρες.

Τόσο οι διημερεύοντες όσο και τα παιδιά που παρακολουθούν το απογευματινό πρόγραμμα θεραπειών μεταφέρονται από και προς το Κέντρο με δύο ειδικά διαμορφωμένα λεωφορεία του Σωματείου και πάντα με οδηγό και συνοδηγό ειδικευμένους στην παροχή πρώτων βοηθειών.

Στο πρόγραμμα διημέρευσης του Κέντρου,  λειτουργούν αρκετές ομάδες, όπως ομάδα προετοιμασίας γευμάτων, ομάδα εφημερίδας, ομάδα μπάσκετ, ομάδα χειροτεχνίας, ομάδα boccia, ομάδα ζωγραφικής, κ.ά., πραγματοποιούνται εκδρομές, όπως επισκέψεις στην πόλη, στο χωριό μας, σε παιδικές χαρές, σε στάδια, σε ιππικούς ομίλους, στη θάλασσα, σε μουσεία, σε καταστήματα μαζικής εστίασης κ.α. και παρέχεται ψυχολογική στήριξη και συμβουλευτικές υπηρεσίες στις οικογένειες των παιδιών και των ενηλίκων που εξυπηρετούνται στο Κέντρο.

Για τη σωστή λειτουργία του το Κέντρο διαθέτει για το πρόγραμμα διημέρευσης διοικητικό διευθυντή, επιστημονικό υπεύθυνο – ψυχίατρο, κοινωνικό λειτουργό, εργοθεραπεύτρια, φυσιοθεραπεύτρια, λογοθεραπεύτρια, ψυχολόγο,  βοηθητικό – εκπαιδευτικό προσωπικό, δύο βοηθούς νοσηλευτή, μεταφορέα ασθενών, γραμματειακή υποστήριξη, οδηγούς και συνοδηγούς.

Στο πρόγραμμα της παροχής θεραπειών απασχολούνται θεραπευτές των απαραίτητων ειδικοτήτων καθώς και παιδίατρος και δύο βοηθοί νοσηλευτή για την ασφάλεια και την «εξυπηρέτηση» των παιδιών που επισκέπτονται το Κέντρο για τις θεραπείες τους.

Για τη λειτουργία του Κέντρου, σήμερα για το πρωινό ωράριο, λαμβάνουμε νοσήλια από τους ασφαλιστικούς φορείς των εξυπηρετούμενων, και για τις θεραπείες των απογευματινών εξυπηρετούμενων τις αμοιβές του κρατικού τιμολογίου επίσης από τους ασφαλιστικούς φορείς τους, ενώ δύο ανασφάλιστα παιδιά δέχονται υπηρεσίες εντελώς δωρεάν. Τα έσοδα από τους ασφαλιστικούς φορείς καλύπτουν ένα μέρος των εξόδων λειτουργίας. Τα υπόλοιπα έξοδα πρέπει να καλύπτονται από δωρεές και χορηγίες.

Για τη λειτουργία του Κέντρου υλοποιήσαμε, τόσο κατά το έτος 2012 (Φεβρουάριος – Δεκέμβριος) όσο και κατά τα έτη 2014 και 2015, το πρόγραμμα «Ενέργειες στήριξης ηλικιωμένων και λοιπών ατόμων που χρήζουν βοήθειας για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των εμμέσως ωφελούμενων ατόμων» και την παράταση του. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού 2007 – 2013» με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου και δικαιούχο την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) Α.Ε.

Εκδρομή στο «ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ»

Εκδρομή στο Dinosauria Park

Εκδρομή ΚΔΗΦΑμεΑ «Δικαίωμα στη Ζωή»

«Το Κάτι Άλλο» Κουκλοθέατρο

Εκδρομή στο ΤΑΛΩΣ PLAZA και στο ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ

Εκδρομή στο Ενυδρείο Κρήτης

Γιορτή αθλοπαιδείας 2017

Κάλαντα στην Περιφέρεια Κρήτης- Χριστούγεννα 2016

Κάλαντα στο Δήμο Ηρακλείου – Χριστούγεννα 2016

Κάλαντα στο Δήμο Μαλεβιζίου-Χριστούγεννα 2016