Κέντρο Φροντίδας Α.μεΑ. «Δικαίωμα στη Ζωή» στα Άνω Καλέσσα

Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία  «Δικαίωμα στη Ζωή» Άνω Καλέσσα

Το 2008, με τη βοήθεια της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας, ξεκινήσαμε την προσπάθεια για τη δημιουργία του πρώτου μας Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρία «Δικαίωμα στη Ζωή» στα Άνω Καλέσσα του Δήμου Μαλεβιζίου στο Νομό Ηρακλείου Κρήτης, σε χώρο που μας παραχώρησε το Σωματείο γονέων και φίλων ΑμεΑ «Σωτήρας». Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011 ξεκίνησε η λειτουργία του Κέντρου.

Το Κέντρο εξυπηρετεί καθημερινά 40 παιδιά με νοητική υστέρηση ή και με σύνοδη κινητική αναπηρία, σε δύο τμήματα και δύο ωράρια λειτουργίας.

Στο  ημερήσιο πρόγραμμα του Κέντρου παρέχονται μεταφορά από και προς το Κέντρο, ιατρικές υπηρεσίες, κοινωνικές υπηρεσίες, διημέρευση, σίτιση, ατομική φροντίδα, ατομικές και ομαδικές θεραπείες (εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, ψυχοθεραπεία, φυσιοθεραπεία), ατομική και ομαδική άσκηση, δημιουργική απασχόληση, ψυχαγωγία, ψυχολογική στήριξη και προετοιμασία για υποστηριζόμενη διαβίωση. Στο Κέντρο, λειτουργούν αρκετές ομάδες χειροτεχνίας,  ζωγραφικής, γυμναστικής, ζαχαροπλαστικής κ.ά., όποτε οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέπουν πραγματοποιούνται εκδρομές, όπως επισκέψεις στην πόλη, στο χωριό μας, σε παιδικές χαρές, σε αθλητικά στάδια, σε ιππικούς ομίλους, σε μουσεία, σε καταστήματα μαζικής εστίασης κ.α. Παρέχεται ακόμη, ψυχολογική στήριξη, συμβουλευτικές και κοινωνικές υπηρεσίες στις οικογένειες των παιδιών και των ενηλίκων που εξυπηρετούνται στο Κέντρο.

Το Κέντρο σε κάθε τμήμα του, διαθέτει διοικητικό διευθυντή, επιστημονικό υπεύθυνο – ψυχίατρο, κοινωνικό λειτουργό, εργοθεραπευτή/τρια, εργοθεραπευτή/τρια, φυσικοθεραπευτή/τρια, λογοθεραπευτή/τρια, ψυχολόγο,  εκπαιδευτικό προσωπικό,  βοηθητικό προσωπικό,  νοσηλευτή, γραμματειακή υποστήριξη, οδηγούς και συνοδηγούς.

Για τη λειτουργία του Κέντρου,  λαμβάνουμε νοσήλιο από τους ασφαλιστικούς φορείς των εξυπηρετούμενων, ενώ τα ανασφάλιστα παιδιά δέχονται υπηρεσίες εντελώς δωρεάν. Όλοι οι διημερεύοντες εξυπηρετούμενοι μεταφέρονται από και προς το Κέντρο με δύο ειδικά διαμορφωμένα λεωφορεία ιδιοκτησίας του Σωματείου, πάντα με οδηγούς και συνοδηγούς εκπαιδευμένους στην παροχή πρώτων βοηθειών.

Για τη λειτουργία του Κέντρου υλοποιήσαμε, τα έτη 2012 (Φεβρουάριος – Δεκέμβριος), 2014 και 2015, το πρόγραμμα «Ενέργειες στήριξης ηλικιωμένων και λοιπών ατόμων που χρήζουν βοήθειας για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των εμμέσως ωφελούμενων ατόμων» και την παράταση του. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού 2007 – 2013» με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου και δικαιούχο την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) Α.Ε.